Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:νέο φοροκυνηγητό μετά τις εκλογές

Κληρονομήσατε ένα "αυθαίρετο" απο τούς γονείς σας; Mήπως είχατε φτιάξει μια εξοχική κατοικία για τα παιδιά σας,η οποία έγινε με άδεια β' παραθεριστικής κατοικίας και έχει κάποια τετραγωνικά παραπάνω;

H κυβέρνηση σε συνεργασία με τους μηχανισμούς της νέας διοικητικής δομής του "Καλλικράτη" που απο 1/01/2011 θα υπάγονται οι πολεοδομικές αρμοδιότητες, σας ετοιμάζουν ένα γενναίο χαράτσι.

"Πρόστιμα που θα είναι αναδρομικά και θα επιβληθούν σε όλους τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων οικοδομών που κατασκευάστηκαν από το 1983 και μετά, οι οποίοι είναι και θα παραμένουν «όμηροι» της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της γης.

Το πρόστιμο ανέγερσης σήμερα ανέρχεται στο 30% επί της αντικειμενικής αξίας και σε 5% επί της αντικειμενικής ανέρχεται το πρόστιμο για κάθε χρόνο διατήρησης της παρανομίας. Τα πρόστιμα, ιδιαίτερα για τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά τις 31 Δεκέμβρη 2003, προσεγγίζουν στο κόστος κατασκευής, αφού για μια κατοικία 100 τετραγωνικών μπορούν να ξεπεράσουν και τα 200.000 ευρώ! Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ετοιμάζεται θα προβλέπεται μια μείωση έως και 50% των προστίμων αυτών, αλλά και έκπτωση αν πληρωθούν εφάπαξ κι όχι σε δόσεις.

Ως φόβητρο για να πιεστούν οι ενδιαφερόμενοι και να μπουν στη ρύθμιση πληρωμής των προστίμων θα χρησιμοποιηθεί η ίδρυση ενός σώματος ορκωτών μηχανικών που θα κάνουν ελέγχους και θα έχουν στη διάθεσή τους και ηλεκτρονικό υλικό, όπως δορυφορικές εικόνες που θα αποκαλύπτουν τις παράνομες κατασκευές.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι η αυθαίρετη δόμηση «ανθεί» στη χώρα μας, γιατί οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφαρμόζουν μια πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και των λαϊκών αναγκών και ειδικότερα της λαϊκής στέγης στο βωμό της τεράστιας κερδοσκοπίας των κατασκευαστικών εταιρειών και του τραπεζικού συστήματος, που ληστεύουν χρόνια τώρα τα λαϊκά εισοδήματα.

Μόνο οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ, μπορούν να αναπτύξουν ένα μέτωπο πάλης και διεκδίκησης για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των προγραμμάτων λαϊκής κατοικίας, για κοινωνικό δικαίωμα στην κατοικία, για να μην είναι η κατοικία εμπόρευμα, για κατοικία φθηνή και ασφαλή που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες του εργαζόμενου. "

Νίκος Περπερας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου